Jak vybrat gastro vybavení pro své podnikání?
Vyhlášená restaurace není jen o kvalitním jídle. Velkou část v tom sehrává i vybavení samotných prostor, včetně kuchyně, baru, ba dokonce i prádelny. Jídlo je sice výstupním artiklem, který do restaurace láká hosty, nicméně za tím vším stojí hromada práce, ke které je potřeba top gastro vybavení. Myčka, sporák, varný kotel, profesionální konvektomat, fritéza, gril, sporák nebo samotný gastro nábytek. To vše a mnohem víc je potřeba obstarat do rozjíždějící (ale i zavedené) restaurace.
Podnikatel pracující v gastro oblasti tak musí poctivě vybírat, aby našel kvalitní vybavení, které mu zajistí cestu k úspěchu.
Základním prvkem každé kuchyně v restauraci je, kromě klasického kuchyňského náčiní, sporák – na tom se ostatně připravuje drtivá většina jídel. Sporák však není jen na vaření, správně vybraný kousek může v sobě obsahovat celou řadu funkcí, které ocení nejeden kuchař – například sporáky, které mají v sobě zabudovanou troubu. Základní rozdělení sporáků je následující – plynový (s výkonnými hořáky nebo tálový), elektrický klasický plotýnkový, sklokeramický nebo indukční.
Nejčastěji si restauratéři vybírají plynové gastro sporáky. Důvodem je nižší cena, velký výkon, rychlé zahájení práce sporáku a jeho flexibilita.
Správná kuchyně v restauraci se však neobejde ani bez nerezového gastro nábytku, na kterém se sice nemusí lahodné pokrmy zrovna připravovat, ale bez kterých by objednané jídlo nešlo vůbec připravit. Kvalitní zázemí totiž ulehčí práci a pomáhá tvořit zážitek, na který zákazník restaurace jen tak nezapomene.
Takovým nerezovým gastro nábytkem jsou pracovní stoly, dřezy, vozíky, digestoře, výdejní linky ale i skříně, police nebo regály. Správný nerezový nábytek by měl být vyroben z potravinářské oceli v souladu s normou ČSN 17 241, a zároveň by měl být podroben kontrole Strojírenského zkušebního ústavu a Hlavního hygienika České republiky.
Napsat komentář