Vakuové dózy prodlouží čerstvost potravin až 5x. Znáte další jejich výhody?

Dafi vakuová dóza na potraviny grafitová 27 litru

Patříme mezi velké jedlíky a milovníky jídla. A to nejen pro to, že nám dodává potřebnou energii a cenné živiny. Pro mnoho z nás je jídlo také jistou formou společenské události. Paradoxně celá třetina veškeré potravinové produkce na světě se na talíř vůbec nedostane. Respektive skončí v koši. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok! Tohle alarmující číslo přitom můžeme snížit úpravou stravovacích návyků a nákupních zvyklostí.

30 % potravinového odpadu

Pro uvedení do situace zmíníme, že celých 30 % veškerého v Česku vyprodukovaného odpadu tvoří jídlo. Jde o potraviny, které se neprodají, či jsou zkaženy nebo jinak znehodnoceny nevhodným skladováním. Značnou měrou k tomu přispívají také naše nákupní zvyklosti. Obvykle totiž nakoupíme více potravin, než dokážeme spotřebovat. Jídlo se tak hromadí v chladničkách a mrazácích, odkud postupně putuje do popelnic. Snížit procento vyhozeného jídla přitom můžeme poměrně snadno. Na nákupy bychom měli vyrážet s nákupním seznamem a potraviny doma po vybalení odpovídajícím způsobem uložit.

Plýtvání lze omezit správným uložením

Inovativním způsobem, jak udržet potraviny co nejdéle čerstvé a chutné, jsou vakuové dózy. Jak už jejich název napovídá, imitují prostředí podobné vakuu. Toho je dosaženo ruční nebo elektrickou pumpou, která z dózy odsaje přebytečný vzduch. Co to znamená v praxi? Především to, že případné bakterie v potravinách skladovaných v prostředí s vyčerpaným vzduchem nemají kde vzít zdroj pro svůj růst. Proto vydrží déle chutné a čerstvé, neplesniví a tak rychle se nekazí.

3x až 5x déle čerstvé

Nejčastější důvody, kvůli kterým jídlo vyhazujeme, je jeho zplesnivění anebo zkažení. Následuje prošlá doba spotřeby anebo datum minimální trvanlivosti. Dalším důvodem je i to, že uvaříme příliš mnoho jídla a to se pak nestihne zkonzumovat. Pokud ale čerstvé nebo uvařené pokrmy uzavřete do vakuových dóz, vydrží 3x až 5x déle čerstvé. Mezi další přednosti skladování potravin ve vakuových dózách jistě patří i to, že z nich neunikají pachy a naopak uzavřené potraviny ostatní pachy nepřijímají, stejně jako to, že si potraviny zachovají přirozenou chuť a veškeré živiny. Také pečivo zůstane déle křupavé a chutné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Your email address will not be published.


*