Co dělat se solární elektřinou? Její prodej se nevyplatí

Co delat se solarni elektrinou jeji prodej se nevyplati

Majitelé solárních panelů určitě ví, že prodávat vyrobenou elektřinu distributorovi se příliš nevyplatí. Co tedy dělat?

Elektřinu spotřebujte doma

Pokud plánujete vyrobenou elektřinu, kterou vyrobí hybridní fotovoltaická elektrárna, prodávat distributorovi, nevyplatí se vám to. Výkupní ceny elektřiny jsou totiž v dnešní době nastaveny tak nízko, že to na celkových nákladech na provoz domácnosti nepoznáte. Tímto způsobem byste navíc nebyli schopní získat investované peníze do elektrárny zpět.

To nejlepší, co můžete udělat, je tedy vyrobenou elektřinu spotřebovat na místě. Abyste ji ale mohli využít, budou nutné další investice. Především do akumulace energie do baterií. Sluneční energii totiž vyrábíte především přes den, zatímco elektřinu potřebujete hlavně odpoledne večer. Elektřinu ale můžete využít i jinak. Například k ohřevu vody.

Jaká je návratnost?

Náklady na pořízení solární elektrárny na klíč mohou být pro některé domácnosti vysoké. Pořizovací cena se totiž pohybuje zhruba kolem 100 tisíc korun v závislosti na výkon. Za fotovoltaickou elektrárnu s výkonem cca 2,5 kWp zaplatíte zhruba 120 tisíc korun. Pokud budete chtít výkonnější, připravte se i na adekvátní zvýšení ceny.

Pořizovací cenu ale můžete výrazně optimalizovat díky dotacím. Nová zelená úsporám fotovoltaika nabízí zajímavé odměny nejen pro domácnosti, ale i podnikatele. Za koupi solárních panelů tak můžete získat zpět i několik set tisíc korun, v případě fotovoltaických elektráren s velkým výkonem i několik milionů.

Při ceně 4,8 korun za jednu kWh elektřiny byste tak mohli ušetřit i několik tisíc korun. To znamená, že by se vám vaše investice měla vrátit v horizontu 8 – 10 let. Po uplynutí této doby budou solární panely vydělávat. Vy si tak budete moct užívat tisícových úspor každý rok, které vám bude elektrárna strkat do vaší kapsy. Bez práce a dalšího snažení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Your email address will not be published.


*